Zomer 2018

Droog en warm: oogst vanaf 19 augustus
 

Al weken droog weer. De bloei ging al heel snel. Maar de rijping verloopt ongeveer als andere jaren. Op zondag 19 augustus gaan we plukken, te beginnen de V-en. Twee weken laten de andere bottels. Zin om mee te plukken? Neem even contact op! 


Al meer dan zestig jaar worden op tuin De Put, tussen de Lek en het Amsterdam Rijnkanaal in Wijk bij Duurstede rozenbottels geteeld. Prachtige flesvormige bottels van de botanische Rosa Alpina en Rosa Blanda. Beide rozen blinken uit in voedingsstoffen, met name Vitamine C. 


Tijdens de bloei in mei/juni zijn vooral hommels actief met bestuiven. Vanuit de bestoven bloemen rijpen de botteltjes tot in september, als we ze kunnen plukken. Sinds enkele jaren grazen koeien en schapen tussen de rozen, zodat er nauwelijks gemaaid hoeft te worden.

 
Van de bottels worden al meer dan 20 jaar ambachtelijke producten gemaakt. Daarvoor is essentieel dat we met onze eigen machine ook rozenbottelcoulis kunnen maken. Met deze coulis kan in de keuken volop geëxperimenteerd worden. Ook kun je met de coulis de bekende jam, saus of chutney maken. Onder PRODUCTEN staat een sub-pagina met de voedingswaarden van de rozenbottelcoulis.

Canina producten zijn rechtstreeks bij ons te verkrijgen en bij verschillende verkoopadressen in de Kromme Rijnstreek.  

Via een koerier kunnen producten ook - tegen betaling - worden thuis bezorgd. (Zie onder Verkoopadressen)
Inmiddels is Rozenbotteltuin De Put meer dan een plek waar rozenbottels worden geteeld. We nodigen je uit om eens langs te komen en te proeven. Neem gerust contact op voor een afspraak. Heb je de smaak te pakken, dan zijn er in het seizoen bijzondere gebeurtenissen. Meer informatie daarover vind je onder actueel. Een jaarlijks terugkerende gebeurtenis is de oogst; kijk voor een mooie indruk op http://www.youtube.com/watch?v=Vl9bGm4-fnI
Wil je meeoogsten, neem even contact op!

Rozenbotteltuin De Put is aangesloten bij Slow Food, bij Local2Local en sponsort Concert in Cothen.